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BROADCASTING (MAJOR EVENTS TELEVISION
COVERAGE) (AMENDMENT) ACT 2003

————————

AN ACT TO GIVE FURTHER EFFECT TO ARTICLE 3A OF
COUNCIL DIRECTIVE NO. 89/552/EEC OF 3 OCTOBER
1989 AS AMENDED BY DIRECTIVE NO. 97/36/EC OF
THE EUROPEAN PARLIAMENT AND OF THE COUN-
CIL OF 30 JUNE 1997; TO REGULATE IN THE COMMON
GOOD AND FOR THE PURPOSES OF THAT DIRECTIVE
THE SALE AND EXERCISE OF RIGHTS TO EVENTS
DESIGNATED UNDER SECTION 2 OF THE BROAD-
CASTING (MAJOR EVENTS TELEVISION COVERAGE)
ACT 1999, AND TO REGULATE THE EXERCISE BY
BROADCASTERS OF EXCLUSIVE BROADCASTING
RIGHTS THAT THEY MAY HAVE PURCHASED, TO
ENSURE FOR THE PURPOSE OF THAT DIRECTIVE
THAT A SUBSTANTIAL PORTION OF THE PUBLIC IS
NOT DEPRIVED OF THE POSSIBILITY OF FOLLOWING
EVENTS LIVE OR ON A DEFERRED BASIS ON FREE
TELEVISION SERVICES WHICH EVENTS ARE
REGARDED BY THE MINISTER FOR COMMUNI-
CATIONS, MARINE AND NATURAL RESOURCES AS
BEING OF MAJOR IMPORTANCE TO SOCIETY AND TO
AVOID SPECULATIVE RIGHTS PURCHASES OF
EVENTS DESIGNATED BY THE MINISTER FOR
COMMUNICATIONS, MARINE AND NATURAL
RESOURCES UNDER THE SAID SECTION 2; AND FOR
THAT PURPOSE TO AMEND THE BROADCASTING
(MAJOR EVENTS TELEVISION COVERAGE) ACT 1999;
AND TO PROVIDE FOR CONNECTED MATTERS.

[22nd April, 2003]

BE IT ENACTED BY THE OIREACHTAS AS FOLLOWS:

1.—(1) In this Act—

‘‘broadcaster’’, ‘‘free television service’’ and ‘‘qualifying broad-
caster’’ have the meanings assigned to them, respectively, by section
1 of the Principal Act;

3

Interpretation.



[No. 13.] Broadcasting (Major Events [2003.]
Television Coverage) (Amendment)

Act 2003.
S.1

Application.

‘‘Minister’’.

4

‘‘Council Directive’’ means Council Directive No. 89/552/EEC of 3
October 19891 as amended by Directive No. 97/36/EC of the Euro-
pean Parliament and of the Council of 30 June 19972;

‘‘designated event’’ means an event designated under section 2 of
the Principal Act;

‘‘designation order’’ means an order under section 2 of the Principal
Act;

‘‘event’’ has the meaning assigned to it by section 1 of the Principal
Act and includes the whole event or where part of it has already
taken place the remainder;

‘‘event organiser’’ means the person who is legally entitled to sell the
rights to the event;

‘‘Principal Act’’ means the Broadcasting (Major Events Television
Coverage) Act 1999;

‘‘rights’’ in relation to the broadcast of a designated event, means
the exclusive or non-exclusive rights to broadcast the event.

(2) In this Act—

(a) a reference to any enactment shall, unless the context other-
wise requires, be construed as a reference to that enact-
ment as amended or extended by or under any sub-
sequent enactment including this Act,

(b) a reference to a section is a reference to a section of this
Act, unless it is indicated that reference to some other
enactment is intended, and

(c) a reference to a subsection, paragraph or subparagraph is a
reference to the subsection, paragraph or subparagraph
of the provision in which the reference occurs, unless it
is indicated that reference to some other provision is
intended.

2.—This Act applies to a designated event which is designated,
before or after the passing of this Act, under section 2 of the Princi-
pal Act, whether or not any agreement or arrangement has been
entered into between the event organiser and a broadcaster in
respect of the acquisition by the broadcaster of rights to the event,
and where such an agreement or arrangement has been entered into
before the passing of this Act, in respect of those rights, it was
entered into after the publication of the Council Directive concern-
ing an event which takes place after 13 November 1999 (being the
date Article 3a of the Council Directive was given effect to by the
Principal Act).

3.—Section 1(1) of the Principal Act is amended by substituting
for the definition of ‘‘the Minister’’ the following definition:

‘‘ ‘Minister’ means Minister for Communications, Marine and
Natural Resources;’’.

1OJ No. L298/23, 17.10.89.
2OJ No. L202/60, 20.7.97.
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4.—(1) Where an event has been designated under section 2 of

the Principal Act, and if within 56 days, or such other lesser or
greater period which the Minister directs, before the event or a part
of it takes place the event organiser has not made an agreement or
arrangement with a qualifying broadcaster to enable it to provide
coverage on free television services in the State of the event or part
of it, as determined under section 2(1)(b) of the Principal Act in the
designation order which designated the event—

(a) subject to subsection (3), a qualifying broadcaster may apply
to the High Court in a summary manner for an order
directing the event organiser to give rights to the qualify-
ing broadcaster to provide such coverage and upon such
terms as are fixed by the High Court, including the fixing
of reasonable market rates, in respect of the acquisition
of the rights, or

(b) within that period a qualifying broadcaster has not so
applied, the event organiser may apply to the High Court
in a summary manner to request the High Court to invite
qualifying broadcasters to make such an application.

(2) Subject to subsection (3), the High Court may, on application
to it under subsection (1) by a qualifying broadcaster, direct the event
organiser, upon such terms as to the Court appears just and proper,
to give to the qualifying broadcaster rights to provide coverage of
the designated event or part of it on free television services, as deter-
mined under section 2(1)(b) of the Principal Act in the designation
order which designated the event, notwithstanding that all of the
terms for the acquisition of the rights to provide coverage under
subsection (1), have not yet been fixed by it, including the fixing of
reasonable market rates.

(3) Subsection (1) does not apply where an event organiser
decides, prior to the making of an application under subsection (1),
not to allow coverage of an event or a part of it, as determined under
section 2(1)(b) of the Principal Act in the designation order designat-
ing the event, on any television service provided by a broadcaster.
Where an event organiser has so decided, the event organiser must
notify, as soon as possible, the Minister.

(4) The High Court in fixing the terms under subsection (1) may,
in arriving at a computation of reasonable market rates, to be paid
by a qualifying broadcaster for the acquisition of the rights under
that subsection, refer the computation of the rates to an arbitrator
appointed by the High Court. The arbitrator shall report to the Court
and the parties, by way of issuing an award, setting out the amount
that he or she decides are reasonable market rates.

(5) An arbitration under subsection (4) shall be conducted in
accordance with such procedures as are determined by the Court
referring the computation of the rates to the arbitrator. The Court
may, in determining such procedures, give such directions as it con-
siders just and proper for the processing of the arbitration, including
fixing the period within which the award of the arbitrator is to be
issued.

(6) Where in an application under subsection (1)—

(a) the High Court has fixed the reasonable market rates, or an
arbitrator has issued an award under subsection (4), and
prior to the High Court making a final order in respect
of the application, or
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(b) in the circumstances referred to in subsection (2), the High
Court indicates that it will fix the reasonable market rates
for coverage of the event after the event has taken place,
and prior to the event taking place,

the qualifying broadcaster may withdraw the application. The High
Court may in these circumstances, having regard to the intention of
the broadcaster making the application, award such costs to such
party or parties to the application as it considers appropriate.

(7) The High Court may, either of its own motion or on appli-
cation to it by an arbitrator appointed under subsection (4), give,
from time to time, such directions in connection with the arbitration
as it considers just and proper.

(8) Where more than one qualifying broadcaster applies under
subsection (1) for rights to provide coverage of a designated event
or part of it, and the High Court has fixed under this section the
terms upon which a qualifying broadcaster may obtain the rights, the
event organiser may choose to which qualifying broadcaster it gives
the rights.

(9) Where there is an existing contract in respect of an event or
part of it between the event organiser and another broadcaster, who
is not a qualifying broadcaster, the High Court in an application to
it under subsection (1) shall decide to whom and in which pro-
portions monies in respect of the reasonable market rates, fixed
under this section in respect of the acquisition of rights to the event
or part of it, should be paid.

(10) The High Court may, if it considers it necessary, for the pur-
poses of exercising its powers under this section, adjust an existing
agreement or arrangement, in respect of rights to a designated event
or a part of it, between the event organiser and a broadcaster, who
is not a qualifying broadcaster.

(11) Without prejudice to subsection (2), when considering any
matter under this section, the High Court may make such interim or
interlocutory order as it considers appropriate.

5.—(1) Where an event organiser is willing to sell rights enabling
a qualifying broadcaster to provide coverage on free television ser-
vices in the State of a designated event or a part of it, as determined
under section 2(1)(b) of the Principal Act in the designation order
which designated the event, but the qualifying broadcaster and the
event organiser have not agreed the amount to be paid in respect of
the acquisition of the rights, the following provisions of this section
apply.

(2) The qualifying broadcaster or the event organiser may request
the other to agree to the appointment of an arbitrator for the pur-
poses of fixing reasonable market rates for the acquisition of the
rights referred to in subsection (1). In default of agreement, on the
appointment of an arbitrator by the parties, the Minister may appoint
an arbitrator, who he or she considers to be suitably qualified in
this regard, within 21 days of being notified by either party of such
default.
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her award, in writing, which, subject to subsection (4), shall be a
provisional award. The arbitrator shall notify the parties concerned
of the award.

(4) An award issued under subsection (3) is not binding on the
qualifying broadcaster concerned unless, within the period of 21 days
from the date of issuing of the award of the arbitrator under subsec-
tion (3), the qualifying broadcaster has notified the event organiser
concerned of the qualifying broadcaster’s acceptance of the award.

6.—In determining that which constitutes reasonable market rates
or terms for the purposes of this Act and the Principal Act, the High
Court or an arbitrator shall have regard to, inter alia—

(a) previous fees (if any) for the event or similar events,

(b) time of day for live coverage of the event,

(c) the period for which rights are offered,

(d) the revenue potential associated with the live or deferred
coverage of the event,

(e) the purposes of Article 3a of the Council Directive and the
rights conferred on Member States of the European
Communities to regulate the exercise of broadcasting
rights, and

(f) such other matters as may appear to be relevant.

7.—(1) The Minister may, where he or she considers it is in the
public interest, direct an event organiser who has entered into an
agreement or arrangement with a broadcaster in respect of the
broadcasting rights to a designated event to give to the Minister, at
the Department of Communications, Marine and Natural Resources,
within such period specified in the direction, a copy of the agreement
or arrangement.

(2) Where an agreement or arrangement referred to in subsection
(1) is not in writing, the event organiser must, upon receiving a direc-
tion of the Minister, notify the Minister of the agreement or arrange-
ment and set out all its terms and conditions.

8.—(1) Where a direction or notification is required under this
Act to be given to a person, it shall be in writing, addressed to the
person and given to the person in one of the following ways—

(a) by delivering it to the person,

(b) by leaving it at the address at which the person ordinarily
carries on business,

(c) by sending it by post in a pre-paid registered letter
addressed to the person at the address at which the
person ordinarily carries on business,

(d) if an address for the service of directions or notifications has
been furnished by the person, by leaving it at, or sending
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it by pre-paid registered post addressed to the person at
that address,

(e) in any case where the person giving the direction or notifi-
cation considers that the immediate giving of it is
required, by sending it, by means of a facsimile machine,
to a device or facility for the reception of facsimiles
located at the address at which the person ordinarily car-
ries on business or, if an address for the service of direc-
tions or notifications has been furnished by the person,
that address, provided that the sender’s facsimile machine
generates a message confirming successful transmission
of the total number of pages of the direction or notifi-
cation and it is also given in one of the ways referred to
in any of the preceding paragraphs.

(2) For the purposes of this section—

(a) a company registered under the Companies Acts 1963 to
2001 is deemed to carry on business at its registered
office, and every other body corporate and unincorpor-
ated body is deemed to carry on business at its principal
office or place of business, and

(b) the Minister is deemed to carry on business at the Depart-
ment of Communications, Marine and Natural
Resources.

9.—(1) Subject to subsection (2), the Minister shall review, from
time to time, designated events and the designation of events under
section 2 of the Principal Act.

(2) A review under subsection (1) shall be—

(a) in the case of the first review, not later than 3 years after
the passing of this Act, and

(b) in the case of any subsequent review, not later than 3 years
after the preceding review.

10.—(1) This Act may be cited as the Broadcasting (Major Events
Television Coverage) (Amendment) Act 2003.

(2) The Broadcasting (Major Events Television Coverage) Act
1999 and this Act may be cited together as the Broadcasting (Major
Events Television Coverage) Acts 1999 and 2003 and shall be con-
strued together as one.


